El bisbat de Girona impulsa uns cursos per a joves voluntaris que col·laboraran a promoure la mobilitat segura
Estudiants de diverses facultats de la Universitat de Girona (UdG) participen en una iniciativa pionera, impulsada per la delegació de trànsit del bisbat de Girona. Es tracta del Curs solidari d’educació viària, que té com a objectiu conscienciar els alumnes sobre els perills que té la carretera i donar-los uns primers coneixements com a col·laboradors de mobilitat segura. Els universitaris que prenen part en aquest curs poden assolir un màxim de sis crèdits amb reconeixement acadèmic. El Servei Català de Trànsit (SCT) col·labora en aquesta activitat, juntament amb els monitors d’educació viària dels Mossos d’Esquadra i les policies locals, l’Institut Guttmann, autoescoles i les associacions de víctimes TRACE, Stop Accidentes i P(A)T-AP(A)T.
El Curs solidari d’educació viària s’estructura en dues parts. La teòrica consta de 25 hores en les quals els alumnes treballen aspectes com la consciència d’un mateix i els factors de risc en la mobilitat. En les sessions pràctiques, també de 25 hores, els estudiants poden veure de primera mà les activitats que duen a terme associacions i entitats públiques i privades per promoure els valors de la mobilitat segura.
En aquesta primera edició del curs, hi han participat cinc joves de les facultats de Turisme, Filosofia, Infermeria i Enginyeria. El delegat de la Pastoral de Trànsit de la diòcesi de Girona, Santiago Torregrossa, explica que la iniciativa "va sorgir de la voluntat de sumar els esforços que totes les institucions fan entorn de la mobilitat segura i que impliquen les futures generacions de conductors”. I afegeix: "En un principi els estudiants de la UdG es mostraven una mica reticents... però a mesura que han anat descobrint la Guia d’Educació per a la de Mobilitat Segura de l’SCT han canviat la seva percepció i s’han mostrat molt interessats en el projecte”.
Marta Alarcón. 20 anys. Estudia tercer del grau en Turisme de la UdG
"M’ha agradat l’experiència de fer aquestes pràctiques per enfrontar-me a nous escenaris als quals d’altra manera mai podria haver accedit, com ara col·laborar en activitats d’educació viària a les escoles. No només han après alguna cosa els més petits, també nosaltres hem adquirit nous coneixements. Encara estem fent les pràctiques però de moment el meu balanç és positiu. Estem vivint noves experiències en diferents àmbits com escoles, autoescoles, recorreguts per a la millora de la mobilitat, etc. Com a estudiant de turisme, m’ha servit per posar-me davant d’altres públics, com ara els més petits.
Eva Iglesias. Agent de trànsit dels Mossos d’Esquadra i formadora de mobilitat segura
"Valoro molt que hi hagi estudiants que s’interessin per la mobilitat segura i que hi vulguin participar activament. He vist uns alumnes entusiasmats, intrigats i amb ganes de canviar el món. No feia falta donar gaires explicacions, amb alguna indicació ja prenien la iniciativa. Trobo que si tots els estudiants són de la mateixa pasta, aquestes activitats tindran una gran repercussió i podrem veure resultats d’aquestes activitats ben aviat”.
Àlex Agustí 21 anys. Estudia primer de Filosofia a la UdG
Sobretot destacaria la motivació de tots els participants i organitzadors, l’acollida que se’ns ha donat i com se’ns han transmès no coneixements sinó valors, cosa que avui dia no passa gairebé mai. Com a punt fort de l’activitat, destaco l’enfocament multidisciplinari: tractes amb moltíssimes persones d’àmbits i formació molt diferents, però tots ells compromesos amb la mobilitat segura.
Text: Elena López
Fotografies:
Xavier Subias