Sicília és un paradís per als amants de la història, de l’art i del paisatge (l’escarpada costa nord, les seves valls...). A l’estiu, malgrat les altes temperatures, ofereix una sèrie d’encants que la fan inoblidable. Fins i tot el caos de les seves ciutats acaba sent addictiu.
En arribar a l’aeroport de Palerm, per gaudir d’uns dies de vacances, ben entrada la nit vam recollir la nostra macchina i només entrar a l’autovia que porta a la ciutat ja vam poder comprovar el neguit dels sicilians al volant. No era res, però, comparat amb la conducció dins la ciutat.
Palerm és una ciutat amb molta circulació i inicialment intentes ser un bon conductor i seguir totes les normes, però de seguida t’adones que hi impera la llei del més agosarat i que si no adoptes la conducció siciliana molt difícilment podràs entrar o sortir d’una rotonda o travessar un encreuament. La prioritat és de qui entra primer, no de qui té la preferència. El secret rau en perdre la por i adaptar-s’hi.
El codi del caos
El clàxon es fa servir contínuament, és la seva manera d’indicar que t’has de moure, que t’avancen quan no haurien de fer-ho i que has de vigilar… Els estrangers sovint ho interpretem, almenys inicialment, com una protesta i això genera confusions.
En canvi, la conducció a l’interior resulta més tranquil·la. Les carreteres no són especialment bones, però hi ha menys trànsit que a les autovies que rodegen i travessen l’illa. Això sí, cal paciència perquè sovint hi ha obres i per tant llargues cues per entrar i sortir de les ciutats principals. No et sorprenguis si de sobte, en una carretera interior de doble sentit amb línia contínua, algú intenta avançar-te passant pel mig dels dos cotxes que circulen en els dos sentits de la marxa: ell tocarà el clàxon per tal d’avisar que t’has d’apartar i facilitar-li l’avançament. Per als conductors sicilians és el més normal del món.
Si viatges per la part nord de l’illa, és habitual trobar els vorals de la carretera de la costa plens de cotxes de gent que baixa a les cales a banyar-se o a passar el dia.
En algunes de les principals ciutats sicilianes és freqüent que els cotxes tinguin prohibit l’accés al centre històric i que hagis de deixar el vehicle en un aparcament habilitat i accedir-hi a peu. Sumant sumant, la depesa pot arribar a ser important, però un cop hi ets i gaudeixes dels avantatges de poder visitar les ciutats amb tranquil·litat, en el fons ho agraeixes.
Un dels èxits del viatge és poder tornar el cotxe sense haver patit cap incident, tot i que en tota la setmana que vam passar a Sicília no vam veure cap sinistre greu, cosa sorprenent als nostres ulls, incrèduls davant les maniobres que vam observar. La clau és que els sicilians actuen amb un codi propi que els funciona i que tots respecten i que tu com a turista has d’interioritzar.
Viatjar a Sicília és viatjar a un dels territoris més representatius de la Itàlia profunda. Tenim un molt bon record d’aquest viatge i és un dels llocs que repetirem sense dubtar-ho ni un minut.
Text: M. Carme Jiménez, directora de l’Institut Ramon Muntaner
Fotografies:
M. Carme Jiménez