A finals de setembre va tenir lloc el 19è Fòrum Barcelona de Seguretat Viària organitzat per l’Ajuntament de Barcelona conjuntament amb el Servei Català de Trànsit, el RACC i l’associació Prevenció i Accidents de Trànsit (PAT).
L’acte va ser inaugurat pel president de la Generalitat, Artur Mas, i per l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias.
L’objectiu d’aquesta nova edició del fòrum, que acull els millors especialistes en seguretat viària a nivell nacional i internacional, va ser posar en comú propostes per millorar la seguretat viària en entorns urbans.
A l’obertura de l’acte, el president de la Generalitat va expressar la seva satisfacció pel ressò i importància del fòrum. L’alcalde de Barcelona, va explicar que la prioritat del consistori és fomentar el respecte entre els usuaris dels diferents
models de trànsit i fer prevaldre sempre els usuaris més febles de la piràmide de mobilitat, és a dir, els nens, la gent gran i les persones amb mobilitat reduïda.
Es va conèixer el cas holandès i el director gerent de l’Institut per a la Investigació en Seguretat Viària dels Països Baixos, Fred Wegman, va posar com a exemple la promoció del disseny segur i intel·ligent en les vies urbanes holandeses. En el transcurs de la jornada també es va poder escoltar la directora de la Direcció General de Trànsit (DGT), Maria Seguí, la directora general de trànsit del País Basc, Amparo López, i el director del Servei Català de Trànsit, Joan Aregio. Tots tres van coincidir a destacar l’educació com a eix principal i prioritari a l’hora d’aconseguir una mobilitat segura i sense riscos en tots els àmbits. Així mateix, i com a conclusions principals i reptes de futur, es va apostar per ser ambiciosos a l’hora de millorar els índexs actuals de sinistralitat; ser proactius per passar de la detecció de punts de risc a la detecció de col·lectius de risc i, per últim, fomentar la cooperació interadministrativa.