Aquesta xifra suposa, a més, una tendència a la baixa respecte d’anys anteriors. El 2010 els positius van ser l’1,57%, mentre que el 2007 la xifra de conductors que conduïen ebris era del 2,3%. Així doncs, sembla que la lluita contra l’alcoholèmia està donant els seus fruits després d’anys de conscienciació i de la bona feina de les policies de trànsit en la detecció i control d’aquesta conducta de risc al volant. S’han fet 720 hores de controls a tot Catalunya. S’han portat a terme en unes carreteres determinades, en uns horaris que no són els habituals i proclius al consum de begudes alcohòliques i en sectors de circulació triats aleatòriament i no necessàriament pròxims a zones de consum i oci.
Les principals conclusions
El percentatge de positius és mes alt a les vies ràpides. Hi ha més consum en caps de setmana, però baixen els positius els divendres i dissabtes mentre que els diumenges creixen. La matinada continua sent la franja horària on es detecten més conductors ebris.
Tot i que les infraccions van a la baixa en els dos sexes, els homes continuen representant un percentatge de positius superior al de les dones.
Creixen els positius entre els majors de 44 anys i es redueixen entre els joves. Entre els controls positius, la mitjana de la taxa d’alcoholèmia se situa en 0,46 mg/l. El percentatge de positius obtingut en controls aleatoris és tres vegades inferior al que s’obté en controls preventius.
En qualsevol cas, el 95% dels conductors presenta una taxa d’alcoholèmia de 0,00 mg/l. En canvi, en un 3,85% dels casos la taxa ha estat superior però sense arribar al límit de significar una infracció.